#17 – Eva Van Driessche

In aflevering 17 van de BOOST! podcast hebben we de geweldige Eva Van Driessche, hoofdredactrice van Flair, op bezoek. Het magazine zet sinds een tijdje in op meer selflove en laat de dieetcultuur links liggen. Eva en haar team geloven dat het perfecte plaatje waar we jarenlang aan vast hielden én het idee dat slank zijn gelijk staat aan gelukkig zijn, volledig achterhaald zijn. Daarom toveren zij het magazine stap voor stap om in een plek voor meer acceptatie, zelfvertrouwen en zelfliefde. Yay! Dat kunnen wij alleen maar toejuichen.

Ontdek ook jouw gratis ‘Confidence Crash Course‘ waarin we jou 5 geheimpjes verklappen voor meer zelfvertrouwen. 🤩 Go get it, babe!

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost), elke week verloten wij een zalig cadeautje onder de leukste posts! 🎁 

aflevering #17 - SAMENVATTING

Wie is Eva?

  • Hoofdredactrice van Flair sinds 2018
  • Mama van de vierjarige Rosie
  • Bouwde al een mooie carrière uit in de journalistiek en werkte o.a. voor Humo, Vitaya Magazine, Goedele Magazine en Nina

De grote ommezwaai

Eva staat sinds een kleine 3 jaar aan het hoofd van Flair. Ze maakte met haar redactie een grote ommezwaai waar wij bij BOOST! heel blij mee zijn én waar Eva en haar team (terecht!) ook heel trots op zijn. Sinds enkele jaren wil Flair immers de nadruk leggen op selflove en de hang naar perfectie (door te diëten) laten varen. Vroeger stond het magazine eerder bekend als ‘een boekske over diëten‘ en dat is een vooroordeel waar Eva en haar team nu tegen vechten. Ze erkent dat Flair in het verleden heel erg inspeelde op de dieettrends, een logisch gevolg van de populariteit van zulke artikels. Covers met  veelbelovende diëten en summerbodies scoorden enorm dus het was zeker geen gemakkelijke beweging om te kiezen om de (winstgevende) diëten links te laten liggen. Eva schreef zelf vroeger ook veel over diëten en beautyproducten zoals anticellulite-crèmes maar besefte (net zoals de rest van haar redactie) dat het nooit echt op lange termijn werkt. Tijd voor verandering en eerlijkheid! 

“Hetzelfde met anti-cellulite: sorry beauty industry, maar das dikke zever. Je wilt niet weten hoeveel liters anti-cellulite er in mij opgeslorpt zijn, en ik heb nog altijd cellulite.”

Het team van Flair merkte dat media en social media ervoor zorgde dat jongeren zich slecht in hun vel voelden. De grote doorslag kwam er na een selflove-enquête bij meer dan 7000 lezeressen. 70% voelde zich onzeker in badpak en bikini, meer dan de helft had al gehuild voor de spiegel, vreselijke resultaten. Daarom vond de redactie van Flair het belangrijk om hun rol hierin op te nemen en de maatschappij mee te veranderen door zelfliefde te promoten. Hun droom is dat jongeren mogen opgroeien in een wereld waarin de nadruk niet meer ligt op het behalen van het perfecte plaatje, iets waarin de media een grote rol in spelen. Zo proberen ze bij Flair kleine nuances te leggen door bijvoorbeeld de moderubriek om te dopen in ‘selflove’ waarbij de nadruk ligt op de beste versie van jezelf te zijn en niet op jezelf te perfectioneren door een bepaald plaatje na te streven. De hoop is vooral dat de volgende generatie jonge vrouwen (én mannen) mag opgroeien in een wereld waarin ze het gevoel niet meer hebben dat ze moeten voldoen aan het perfecte plaatje dat te zien is in de (social) media. Flair en BOOST! willen een nieuw referentiepunt bieden, het nieuwe normaal. 

Van op dieet naar zelfliefde

Gudrun en Celien hoorden ook deze nood aan het doorbreken van het perfecte plaatje en durven net als Flair op de barricade te gaan staan voor bewust gezond leven, zonder die aangeleerde focus op afslanken. Een belangrijke nuance hierbij is dat sommige mensen echt nog gewoon op zoek zijn naar een dieet. Kilo’s verliezen blijft voor veel mensen een trigger, en dat is ook oké. Het grote verschil is dat Flair niet meer wil bepalen wat het schoonheidsideaal is of tips wil geven over afslanken. Mensen mogen zoekende zijn maar Flair en BOOST! hopen vooral om hun volgers te kunnen inspireren om zich goed in hun vel te voelen, zonder eerst het uiterlijk te veranderen.  

Slank zijn staat niet meer gelijk aan gelukkig zijn, hoera! Het kan wel zijn dat wanneer je op dit moment niet goed in je vel zit en je gaat bewust gezonder leven, meer sporten en aan je mindset werken, je toch gaat afslanken en gelukkiger gaat worden. Maar dat is dan niet het gevolg van dat afslanken maar wel van veel meer zelfzorg, meer energie hebben, fitter zijn en gelukkiger in het leven staan. We moeten af van het ‘als, dan’ principe waarbij je eerst moet veranderen alvorens je jezelf graag gaat zien. Als je je lijf als shit behandelt, kan je jezelf niet graag zien. Je moet het zien als een proces waaruit liefde kan volgen, zonder er eerst de voorwaarde tegenover zetten ‘als ik er zo uit zie, dan zal ik mezelf graag zien’. Jezelf graag zien is net een proces van dingen doen die tonen dat je jezelf graag ziet. 

Intuïtief eten 

Door alles wat er gezegd en geschreven wordt over gezond leven, kan het soms verwarrend zijn terwijl het eigenlijk niet zo moeilijk is.Iedereen kent ook de belangrijkste adviezen: fruit is gezond (hellooo bananen!), groentes zijn gezond, volkorengranen, water drinken,… Door de dieetcultuur zijn we echter verleerd om naar de signalen van ons lichaam rond honger te luisteren. Als je moet plassen, ga je gewoon plassen, maar als je honger hebt moet je je eerst gaan afvragen of het wel mag van je schema of je uurwerk. Tijd om dus terug op onze interne hongerschaal te vertrouwen. Een dieet vergeet ook jouw geluksfactor mee te rekenen, terwijl jouw mentale gezondheid toch net zo belangrijk is om gezond te zijn. We moeten deze externe houvast dus loslaten en terug vertrouwen op onszelf door intuïtief te eten. Het is niet hip, geen wondermiddel of een quick fix maar gewoon back to basics. Intuïtief eten is ook niet gewoon heel de tijd zomaar eten wat je lekker vindt maar ook luisteren naar waar je energie van krijgt en wat jouw lichaam nodig heeft. Toegegeven, dat vergt tijd maar het zal op de lange termijn je lichaam en geest gezond houden. 

Meer zelfliefde, vertrouwen op jezelf, gezond en gelukkig zijn dat is wat Flair en BOOST! hun publiek willen bijbrengen. Let’s go for it!