#19 – Leven op gevoel

In aflevering 19 bespreken we de zoektocht naar een gezonde en bewuste levensstijl. Intuïtief leven gaat namelijk véél verder dan enkel voeding, denk maar aan intuïtief sporten, een intuïtieve mindset. Benieuwd? Let’s dig in!

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost), elke week verloten wij een zalig cadeautje onder de leukste posts! 🎁

Klik hier om jouw gratis download ‘Selfcare Essentials’ te krijgen. Deze staat bomvol heerlijke happy vibes tips. Go get it, babe! 

aflevering #19 - SAMENVATTING

Geboren als intuïtief eter  

We worden allemaal geboren als intuïtief eters, met volle vertrouwen in ons eigen lijf, maar het wordt ons afgeleerd naarmate we ouder worden. Als puber worden we al zoveel blootgesteld aan ‘het perfect plaatje’ in de media, dan is het niet zo vreemd dat we daar naartoe proberen streven. In de magazines werd vroeger ook vaak gezegd dat je maximum zoveel calorieën mocht innemen om zo’n lijf te bekomen en dat zit er dus nu allemaal ingebakken bij zoveel vrouwen. Hoog tijd om dit te veranderen. Weet wel, je kan niet zomaar van jezelf te gaan vergelijken met anderen en nood te hebben aan advies en structuur rond voeding, naar intuïtief eten gaan. Dat is een proces. Gun jezelf dan ook de tijd. 

Opnieuw je lichaam vertrouwen

In een eerste fase van intuïtief eten denk je vaak ‘Oh nu mag ik alles eten‘. Je raakt jezelf een beetje kwijt, omdat het heel eng is om naar je gevoel te luisteren. Je kan niet goed inschatten of je het goed doet of niet, je vertrouwt jezelf nog niet helemaal. Bij Celien was het een proces van jaren, maar daarna kwam wel het besef van ‘Oké, nu kan ik mijn lichaam voeden op een manier dat ik leuk vind‘. Ook bij Gudrun was het extreem moeilijk, want zij kwam van een eetstoornis en was ervan overtuigd dat het onmogelijk was om naar haar lijf te kunnen luisteren. Ze hebben beiden hun lijf de tijd gegund die het nodig had om terug op zijn positieven te komen.

Angst om bij te komen

Mensen vragen vaak aan Celien of het normaal is dat ze meteen na een maaltijd al terug honger hebben. Dat is perfect mogelijk! Het probleem is dat we bang zijn om te eten, want we zijn bang om bij te komen, maar dat is net hetgeen wat het jojo-effect in stand houdt.  

Het probleem is dat het veel gemakkelijker is om je vast te houden aan regeltjes, want dat is veel minder brainspace dan te gaan luisteren naar je lijf. En liefst van al wil je dat zo snel en efficiënt mogelijk doen, maar that’s not how it works.

Intuïtief sporten

Sporten op gevoel, wie doet dat nu? Daar wordt eigenlijk ontzettend weinig over gepraat. Heel vaak houden mensen zich heel hard vast aan een schema, omdat dat de meest efficiënte manier is om conditie op te bouwen, dat klopt. Maar waar in zo’n schema géén rekening mee wordt gehouden is de toestand van jouw lijf. Op sommige dagen heb je bijvoorbeeld veel meer energie dan op andere dagen. De ene dag zit je vol energie en heb je zin in een loopje, de andere dag heb je misschien minder energie en volstaat een korte yogasessie. Blijf zoeken naar een manier die jij leuk vindt en bij je lichaam past. 

Bewegen voor mij was lopen of krachttraining of zoiets zwaar. Ik moest zweten. Nu ben ik veel meer gaan samenwerken met mijn lijf en gaan kijken naar ‘oké, op dagen dat ik veel minder energie heb, ga ik gewoon wandelen én daarvan genieten.

Heel veel vrouwen gaan krachttraining doen, omdat dat zogezegd moet om vrouwelijke vormen te krijgen. De helft vindt dat niet leuk dus stopt daar uiteindelijk mee. Vroeger moesten alle vrouwen dit, nu moeten alle vrouwen dat, maar je moet helemaal niets! Zoek gewoon wat jij leuk vindt. Celien zou als diëtiste bijvoorbeeld nooit zeggen wat iemand moet eten. Ze zal wel inspiratie en tips geven, maar ze gaat niemand verplichten een bepaald schema te volgen, hoewel dat wel is wat heel veel mensen willen horen. 

Frietjes à volonté?

De term intuïtief eten doet mensen vaak schrik hebben dat ze alleen maar zin gaan hebben in frietjes en pizza. Die gedachten zijn compleet normaal, want als je uit een dieetmindset komt, zijn die voedingsmiddelen verboden en mag je die niet eten. Als je ze dan ineens wél mag eten en naar je lijf gaat luisteren is het heel normaal dat die extra aantrekkelijk lijken en je daar grote hoeveelheden van gaat willen eten. Dat is een fase waar je door moet. Je kan het vergelijken met een nieuwe auto waar je in het begin heel veel mee wilt rijden, maar na verloop van tijd is ‘het nieuwe’ eraf. Bij intuïtief eten geldt net hetzelfde principe. Stel jezelf gewoon twee vragen: ‘waar heeft mijn lijf nood aan?‘ en ‘waar heb ik zin in?‘. En het is dan ook helemaal oké als je niet altijd het antwoord weet. Dat is perfect normaal. Gun je lichaam de tijd en je zal zien dat je terug vertrouwen wint.