#23 – Frances Lefebure

Deze week spreken we in aflevering 23 van de BOOST! podcast met de enthousiaste Frances Lefebure. Deze actrice met een hart voor mode vertelt ons wat stress met haar lijf doet, verzekert ons allemaal dat je geluk niet afhangt van een nummertje op een etiket en herinnert ons aan het belang van zelfzorg. Een echte eye-opener!

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost) ❤️   

aflevering #23 - SAMENVATTING

Wie is Frances? 

  • Actrice & host 
  • Kledinglijn met Bel&Bo
  • De rode draad in haar carrière zijn verhalen. Als acteur brengt ze een verhaal met de woorden van iemand anders en als host dan brengt ze de verhalen van de cast mee naar buiten.

To post or not to post?

Op Instagram foto’s posten met een dubbele kin of zonder filter vindt ze soms nog moeilijk, maar de laatste 2 jaar probeert ze er wel op te letten dat ze niets post dat niet strookt met de realiteit. Wanneer ze een ‘imperfecte’ foto mooi of spontaan vindt, zal ze deze ook wel echt posten. Het is de intentie die telt. Als je op de foto ziet dat ze gelukkig is, dan kan het haar niet schelen.

Afvallen door stress en emoties

Mager zijn staat niet gelijk aan gelukkig en gezond zijn. Frances valt af wanneer ze ongelukkig en gestresst is en merkt op dat het een enorme trigger kan zijn. Wanneer de stressfactoren geweken zijn en ze zich beter voelt komt ze weer bij en voelt ze zich tien keer beter in haar vel en is ze gewoon gelukkiger.

Kledinglijn

Zoals Celien en Gudrun altijd zeggen, vertelt een kledingmaat helemaal niets over je gezondheid. De kledinglijn van Frances, in samenwerking met Bel&Bo, tailleerde groter dan gemiddeld en ze kreeg veel feedback van vrouwen die gelukkig waren omdat ze een kleiner maatje hadden dan normaal. Ze schrok enorm dat zoveel vrouwen hun geluk laten afhangen van een nummer op een etiket. Het is veel belangrijker om je goed te voelen in een kledingstuk. En ook omgekeerd: wanneer je mager bent en je normale maat te groot is mag dit je happiness niet belemmeren. Je bent een mens in het lichaam dat je gekregen hebt en je moet er het beste van maken. Je moet ook rekening houden met je genetische aanleg, maar het moet vooral niet allemaal draaien over hoe je eruit ziet. Je mag je geluk niet uitstellen tot je een bepaald maatje bereikt hebt. Kijk naar wie jij bent als persoon in plaats van te focussen op het uiterlijke en streven het ideale maatje. Zo ga je het geluk niet bereiken. 

Mode industrie

Na de launch van Frances haar eerste collectie kreeg ze veel feedback over het tekort aan inclusie qua maten. Ze heeft zich dan ook geëngageerd om hieraan te werken maar heeft uiteraard niet alle touwtjes zelf in handen. Zo’n uitbreidingen in maten is niet vanzelfsprekend in de mode industrie al zou dat wel moeten. Er is een zwaar tekort aan inclusie in confectielijnen. Frances werkt er actief aan om dit te verhelpen. Het langdurige proces om de verschillende soorten pasvormen te voorzien vindt ze enorm interessant om mee op te volgen. Want een maatje 38 kan je niet zomaar copy pasten naar een maatje 50 bijvoorbeeld. Op deze manier probeert ze haar collecties beschikbaar te maken voor iedereen in alle maten en niet enkel de standaard. Want elke vrouw verdient het om haar maatje in elke winkel terug te vinden.

Zelfzorg

Toen Frances wat jonger was, deed ze absoluut niet aan zelfzorg. Ze verviel vaak in een destructieve spiraal op de momenten waar de nood aan zelfzorg het hoogste was. Nu heeft ze zichzelf herpakt en maakt ze tijd om te sporten en gezond te eten. Ze deed ook mee met een challenge om een maandje geen alcohol te drinken en merkte een enorm verschil in haar slaapkwaliteit. Frances hoopt dat wanneer het terug drukker wordt dat ze niet opnieuw vervalt in de destructieve gewoontes maar net tijd neemt om tot rust te komen en te zorgen voor zichzelf. 

Therapie

Sinds een jaar gaat Frances naar een psychologe. In therapie heeft ze snel leren erkennen dat ze makkelijk overprikkeld raakt omdat ze altijd alles van zichzelf wil geven, but you can’t pour from an empty cup. Wanneer ze weet wanneer een opdracht of activiteit veel van haar zal vragen zal ze die dag niets extra inplannen. Zo doseert ze goed en is ze zich bewust van de tol van bepaalde activiteiten. Frances is opgegroeid in een thuis waar therapie geaccepteerd en aangemoedigd werd waardoor de stap voor haar makkelijk gezet was. Het tekort in terugbetalingen voor mentaal welzijn haalt Frances terecht aan. Je kan voor al je symptomen van bijvoorbeeld stress alles terugbetaald krijgen van de dokter maar om stress zelf aan te pakken in therapie betaal je je vaak blauw. Hier hebben we in België nog een lange weg tegemoet.