#26 – Soe Nsuki

Deze week spreken we in aflevering 26 van de BOOST! podcast met Soe Nsuki over 100% jezelf durven zijn, de druk als mediafiguur en grote dromen achterna gaan. 

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost) ❤️    

aflevering #26 - SAMENVATTING

Vandaag hebben we Soe Nsuki te gast. Een vrolijke verschijning met een hart voor comedy, haar positieve vibe zorgt er alvast voor dat je niet anders kan dan lachen. Mensen laten lachen doet haarzelf ook lachen en da’s waar ze voor gaat.

Comedian

Op haar 19e starte ze met breaking (of breakdance), de eerste keer dat ze een battle moest doen had ze zo veel zenuwen, maar die doodsangsten om op een podium te staan zijn gelukkig voorbij. Gezonde zenuwen zullen er altijd zijn, maar dat heb je altijd wanneer je voor de eerste keer iets nieuws probeert. 

Celien vraagt zich af hoe je beslist om op een podium mopjes te gaan vertellen en hoe dit dan werkt. Soe vertelt dat dit voor elke comedian anders zal zijn, maar voor haar zit het hem vooral in energie. De eerste keer dat ze een comedy show zag, was in de stand-up comedy club in haar buurt: The Joker in Antwerpen. Van zodra ze dit voor het eerst zag, wist ze dat dit iets was wat zij wou doen. Soe werd naar huis gestuurd om haar voor te bereiden en zo deed ze voor het eerst mee aan een open podium. Ze bereide 3 familie verhalen voor, die niet echt grappig waren, maar ze voelde haar vooral thuis op het podium. Na deze ervaring volgde ze een basis opleiding comedy. Dit is natuurlijk niet iets dat je volledig kan leren, er zijn wel een aantal basisregels, maar je moet er vooral ook aanleg voor hebben.

100% jezelf durven zijn

Celien en Gudrun vragen zich af of er wel eens een moment is dat er niemand om je mopjes lacht? Soe bevestigt dit 100%, maar dit leer je wel relativeren. In het begin geeft dit je natuurlijk een mega slecht gevoel en het is niet leuk, maar zo’n dingen gebeuren en elke comedian maakt dit zeker wel eens mee. Dit gebeurt vaak ook vooral wanneer je nog niet echt een eigen stijl hebt gevonden, het enige nadeel is dat je dit natuurlijk heel publiekelijk doet als comedian. Je leert uiteindelijk uit elke situatie in je leven en je kan er alleen maar van bijleren. De meest succesvolle mensen hebben waarschijnlijk ook de meeste fouten al gemaakt.

Naar wie kijkt Soe op? Sowieso haar mama, maar op professioneel vlak kijk ik vooral op naar mensen die trouw kunnen blijven aan zichzelf. RuPaul bijvoorbeeld, ondanks alle kritiek dat hij al gekregen heeft want commentaar krijg je bijna altijd als publiek figuur, wat je ook doet. Hij heeft de dragscene echt heel populair en commercieel kunnen maken met RuPaul’s dragrace. Alle mensen die hier aan meedoen mogen 100% zichzelf zijn, zonder uitzonderingen. We leven toch nog steeds in een maatschappij waar dit niet altijd aanvaard wordt. Heeft ze hier zelf problemen mee? Soe vertelt dat ze altijd zo dicht mogelijk bij haarzelf is gebleven, maar wel altijd binnen de normen van de maatschappij. Sommige kantjes liet ze dan wat minder zien, maar dit is iets waar ze nog elke dag aan werkt. Dit is iets waar iedereen, vooral vrouwen, zou moeten kunnen uitbreken, die commentaar en kritiek van anderen. 

De druk als mediafiguur

Soe heeft 4 broers en had altijd al het gevoel dat ze niet binnen het plaatje paste omdat ze als stoere chick is opgegroeid. Ze had als klein kindje altijd het gevoel dat ze meer een jongen was, pas jaren later vond ze dat de term vrouw veel beter paste. De eerste keer dat ze een rokje droeg was ze erg ongemakkelijk, dit heeft haar lang klein gehouden. Met BOOST! willen we dan ook laten zien dat elke vrouw uniek is en dat is juist mooi. Gudrun vertelt haar eigen ervaring, wanneer ze heel gespierd was vonden mensen haar niet vrouwelijk genoeg, maar wie moet daar over oordelen? Het is niet omdat jij een bepaald beeld hebt van een vrouw dat dat is hoe elke vrouw er uit moet zien. Wanneer je zoiets denkt, hou dat dan voor jezelf. Ook al is het als compliment bedoeld. Wanneer je zo’n compliment krijgt kan je bijvoorbeeld zeggen “bedankt voor het compliment, maar zou je dit anders kunnen verwoorden want zo sluit je andere mensen uit”. Bewustwording is altijd de eerste stap, sommige mensen zeggen verschillende dingen die helemaal niet slecht bedoeld zijn. Het leerproces is juist heel interessant. 

Heb jij als mediafiguur het gevoel dat je binnen een bepaald plaatje moet passen? Soe dacht heel lang dat ze geen last had van dat ‘plaatje’, maar dat blijkt toch anders te zijn. Omdat iedereen haar als positief ziet, verwacht ook iedereen dat ze heel de tijd en altijd positief en happy is. Dat kan natuurlijk niet, want zij is ook maar een mens met verschillende lagen en verschillende moods. Dat is een druk die ik wel vaak voel wanneer ik op televisie kom en dan gaat het niet enkel over humor-programma’s, maar ook bijvoorbeeld over een presentatie. Terwijl het niet altijd heel de tijd mopjes moet zijn. Daar probeert Soe heel hard aan te werken en dat gaat niet van de ene dag op de andere, maar die druk voelt ze wel al heel wat minder. Op vlak van uiterlijk heeft ze dit wel al kunnen loslaten, nu komt ze zelfs zonder make-up op camera. Vroeger dacht ze dat het gewoon zo hoorde, maar dat vindt ze nu niet meer belangrijk. 

De comedy die wij kennen is ook heel hard op mannen gericht, je moet constant presteren en altijd grappig zijn (grappendwang zoals zij het noemt). Soe merkt nu dat dat ook anders kan. Je mag nog altijd gewoon mens zijn en af en toe is een mopje wel op zijn plaats, maar het moet wel leuk blijven. Dat is uiteindelijk waarom je het doet. 

Tsoenami

Soe ging zelf ook op tour gaan, maar daar stak corona jammer genoeg een stokje voor. Ze heeft al eens een jaar getourd met ‘Soetopia’ en de volgende tour ging ‘Tsoenami’ zijn. Zalige namen vinden we! Door Corona is dit dus niet door kunnen gaan want comedy shows hebben ook enorm veel voorbereiding nodig. Voor de echte shows van start gaan, vinden er eerst nog try-outs plaats om je shows optimaal voor te kunnen bereiden. Hier kan je wat nieuwe dingen uitproberen. Ook al zijn deze try-outs ook betalend, ze zijn vaak heel goedkoop en kleinschalig. Deze worden dan opgenomen en zo kan je zelf alles eens bekijken en dingen uitpikken. Natuurlijk geef je die mensen nog altijd een hele leuke avond.

Wat maakt Soe, Soe?

Dat is vrij obscuur om uit te leggen, net zoals een persoonlijkheid heel moeilijk is om uit te leggen. Soe is er wel van overtuigd dat zwaardere onderwerpen niet helemaal haar ding zijn. Ze besefte tijdens corona dat grappen maken over alles wat er mis is met de wereld niet bij haar past. Dat weet je ook alleen maar door nieuwe dingen uit te proberen. Soe wil het vooral voor iedereen leuk en luchtig houden. Ze heeft wel enorm veel respect voor comedians die wel zware onderwerpen aanhalen op het podium, zij moeten daar elke keer weer opnieuw door wanneer ze het vertellen voor een nieuw publiek. Dat kan voor grote comedians wel tot 300 keer zijn. De kunst hier in is om elke show fris te houden en er elke avond met dezelfde goesting te staan.

Maandje vakantie

In het begin van de corona-pandemie dacht Soe nog “yes, een maandje vakantie”, maar daarna was het toch even paniek. Tussen de 2 grotere lockdowns door, mocht de evenementen sector weer heel even op kleine schaal doorgaan. Toen merkte ze ook dat mensen echt helemaal klaar waren om nog eens goed te lachen. Soe heeft naast comedy ook heel veel andere dingen gedaan, ook al doet het enorm veel pijn dat die deur even dicht is, er zijn ook veel deuren open gegaan. Soe schreef een scenario, acteerde voor de eerste keer en kreeg ook een nieuwe rol om een nieuw programma te presenteren, dus dat geeft haar wel een goed gevoel. Sommige deuren passen niet altijd in haar financieel plaatje, maar voor de eerste in haar leven vallen deze twee dingen mooi samen.

Hoe ga jij om met moeilijke momenten in je leven? Is dat dan ook met humor of eerder tranen? Soe merkte vooral dat vroeger die ‘toxic positivity’ naar boven kwam, een beetje geforceerd relativeren. Nu ziet ze wel echt wat vaker de positieve dingen in een negatieve situatie, zonder dat dit geforceerd is. Soe is wel een gevoelsmens, wanneer de humor komt bij haar weet ze dat het verwerkingsproces al wat afgerond is. 

Waar droom je van?

Samengevat wil Soe blijdschap verspreiden en delen met mensen. Ze wil ook heel graag een fictie-reeks schrijven. Alle dromen lijken in het begin onhaalbaar, tot je er aan begint. Wacht niet met gelukkig zijn tot je dromen waargemaakt zijn. Gebruik de energie die je krijgt van het dromen om in het moment gelukkig te zijn. Sta eens stil bij de dromen die je vroeger wou en je nu hebt gerealiseerd in plaats van meteen over te gaan naar het volgende. 

Voor ons is het heel belangrijk om mensen te leren om beter voor zichzelf te zorgen en uiteindelijk gelukkiger in het leven te staan. Op welke manier doet Soe dat? 10 jaar geleden deed ze dit totaal nog niet, maar nu vertaalt zich dat in de vorm van therapie, zichzelf omringen met andere mensen, jezelf onttrekken uit slechte situaties en omgevingen. Dit zorgde er ook voor dat ze meer in zichzelf begon te geloven. Deze dingen zijn niet voor iedereen zo gemakkelijk om niet te zeggen onmogelijk. Dit is dus geen kant-en-klaar recept voor een fantastisch leven, maar het is vooral belangrijk om in jezelf te kijken en je eigen patronen te herkennen. Dat is helemaal geen gemakkelijke weg, maar het opent je ogen wel.