#27 – Hoe omgaan met kritiek?

Deze week spreken we in aflevering 27 van de BOOST! podcast over hoe jij kan omgaan met kritiek en wat het verschil tussen kritiek en feedback nu precies is.

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost) ❤️   

aflevering #27 - SAMENVATTING

Kritiek of feedback?

Is er een groot verschil tussen kritiek en feedback? De intentie erachter maakt het verschil. Feedback is vaak bedoeld om iets uit te leren, kritiek is vaak bedoeld om iemand te kleineren of te kwetsen. Deze twee termen worden vaak door elkaar gebruikt, waarschijnlijk omdat er nog een hele grijze zone tussen zit. “Goed bedoelde” opmerkingen worden vaak als feedback gezien door degene die het zegt, maar als kritiek wordt ontvangen. Opmerkingen over je gewicht bijvoorbeeld zijn duidelijk kritiek, maar die persoon bedoelt dit vaak als feedback, ook al is het dat niet. Kritiek komt ook heel vaak voort uit je eigen onzekerheden. Als iemand 100% tevreden is met zijn/haar leven, dan zou die geen kritiek geven op jou. 

Opmerking over je uiterlijk.

Als er één ding is dat je mee neemt uit deze aflevering, is het dat opmerkingen over je uiterlijk nooit oké zijn. Een mama die net bevallen is en een opmerking krijgt over haar gewicht is bijvoorbeeld echt misplaats. Het zijn je zaken niet en je weet nooit wat er achter zit. Een vrouw die ziek was en een bepaald medicijn toegediend kreeg om haar te genezen, kreeg de opmerking dat ze wat bijgekomen is. Jouw oordeel zal haar veel pijn doen en je zou het waarschijnlijk nooit gezegd hebben, moest je geweten hebben dat dit door een enorm zware ziekte kwam. Oordeel dus asjeblieft nooit over iemands uiterlijk, je kent hun verhaal niet. Mensen die kritiek geven op iemand anders hun gewicht zijn vaak mensen die zelf heel kritisch zijn over zichzelf. Net hetzelfde met online haat, dat zijn vaak mensen die enorm ongelukkig zijn en niets beters te doen hebben. Het feit dat je daar de tijd voor hebt, dat zegt heel veel over jezelf. 

Hoe ga je om met kritiek?

Besef heel goed dat kritiek voort komt uit hun eigen leefwereld en hun eigen ervaringen. Iets wat jij zelf het einde van de wereld zou vinden, is vaak ook datgene waar je kritiek over geeft. Kritiek dat jij krijgt, heeft vaak heel weinig met jou te maken.

Soms is er natuurlijk ook gegronde kritiek zoals bepaalde uitspraken in de media die gewoon niet door de beugel kunnen, maar het is aan jou om het onderscheid te maken. Vaak merk je aan jezelf of er een kern van waarheid in de opmerking zit. Als dit enorm hard binnenkomt bij jou en je heel erg raakt, dan is het wel interessant om even te kijken of dit iets is waar jij onzeker bent. Soms kan kritiek jou ook iets bijleren over jezelf.

Kritiek komt dus bijna altijd voort uit die persoon zijn standpunt en leefwereld, maar hoe jij dit interpreteert en hoe dit binnenkomt bij jou, dat ligt bij jezelf en daar kan je zelf aan werken. Wanneer je onzeker bent zal je kritiek wel snel als waarheid aanzien, maar het is niet omdat iemand iets zegt over jou dat het de waarheid is. 

Ook bepaalde dingen die als grapje zijn bedoeld, zijn soms heel misplaatst. Als je onzeker bent over iets en iemand maakt er een grapje over, zal dit waarschijnlijk ook enorm hard binnenkomen. Dit is dan niet meteen kritiek, maar mensen weten vaak wel waar jouw onzekerheden liggen.

Celien: er was zopas nog iemand die mij vertelde dat ik anders overkom op Instagram dan op mijn werkplaats. Daar heb ik dan hard over nagedacht, want ik vond dat een rare opmerking aangezien ik dat gevoel zelf niet heb. Toen ik er over nagedacht had, kon ik het ook plaatsen want op mijn Instagram blijf ik heel erg dicht bij mijzelf, maar op mijn werkplek moet er ook wel gewoon gewerkt worden en kan ik niet 24/7 helemaal happy happy joy joy zijn. Eerst was ik hier dus heel erg verward over, maar die kritiek was helemaal niet juist en daarom kon het mij ook niet raken. 

Je kan altijd eerst even kijken naar de reden achter de kritiek. Het kan helpen om te weten wat die persoon geleid heeft om zoiets te zeggen. Dat kan een heel interessant gesprek zijn want vaak komt daar iets uit wat die persoon aangeleerd heeft. Bijvoorbeeld: iemand zegt tegen jou dat je een arrogante trut bent, want die persoon heeft altijd gehoord dat succesvolle mensen arrogant zijn. Als je een gesprek aangaat met die persoon geef je die persoon ook de kans om te vertellen wat zijn/haar idee hier in is.

Het helpt niet om in de verdediging te schieten en met de vinger te gaan wijzen, dat is niet constructief. De manier van communiceren kan er voor zorgen dat je meer verbinding kan aangaan met andere mensen of juist verder wegdrijft van die persoon. Ook kritiek kan een mogelijkheid zijn om je meer verbonden te voelen met iemand. Wanneer iemand jou kritiek geeft en je weet dat dit vanuit die persoon zelf vertrekt en je zegt dat je hem/haar beter wil begrijpen dan voelt die persoon zich gehoord ondanks dat die iets negatief heeft gezegd. Dit helpt niet wanneer het puur haten om te haten is natuurlijk, dit kan je wel toepassen wanneer je voelt dat er een kern van waarheid in zit. 

En onthoud heel goed: iedereen gaat altijd wel iets van jou vinden. 

Er is een heel groot verschil tussen puur haten omdat het jou beter doet voelen en iets zeggen omdat iets wat een persoon doet, een gevoelige snaar bij jou raakt. 

Iedereen krijgt te maken met kritiek.

Celien: ik ben heel goed met kritiek kunnen beginnen omgaan, des te meer kritiek ik ontving. Je leert daar altijd uit en je leert er daardoor ook beter me omgaan. 

We hopen natuurlijk dat hier niemand is die puur uit haat online kritiek geeft, maar als je eender welke vorm van kritiek over iemand voelt opwellen, bedenk dan eens dat je naast die persoon in de winkel staat, zou je dan nog altijd hetzelfde durven zeggen? Stel jezelf dan ook die vraag “zou ik het in het echt ook kunnen zeggen of is het nu gemakkelijk omdat het online is?”. 

 Kritiek is ook bijvoorbeeld een opmerking maken over het feit dat iemand “nog steeds” geen vriend(in) heeft. Je mag die vraag wel stellen, maar dit als opmerking geven is niet op zijn plaats. Daar heeft iemand anders helemaal geen zaken mee. Langs de andere kant kan je andere dingen ook opvatten als kritiek, die helemaal geen kritiek zijn. Wanneer iemand aan jou vraagt of je een vriend hebt, en jij bent daar heel gefrustreerd over, kan dit als kritiek aanvoelen. Net hetzelfde met opmerkingen over zwangerschappen, wanneer je al eventjes aan het proberen bent, kan dit natuurlijk aanvoelen als iets heel negatief, maar dat hoeft dit niet te zijn. Je kan dus opmerkingen die goed bedoeld zijn ook als kritiek opnemen. 

Complimenten over gewicht.

We denken altijd dat we hier goed mee doen, maar dat kan ook heel dubbel zijn. Wanneer Gudrun een eetstoornis had, hoorde ze van haar nonkel “amai, je begint eindelijk een poep te krijgen”. Dat is natuurlijk iets dat je niet wil horen op dat moment en kan zelfs gevaarlijk zijn voor je herstel.

Celien kreeg dan de omgekeerde opmerkingen dat ze wat afgevallen was en dit zorgde er dan weer voor dat ze minder at zodat ze zo zou blijven. Gewichtsverlies komt heel vaak voort uit stress bij haar, dat is natuurlijk geen goed teken en een compliment over dat je afgevallen bent is dan ook weer niet op zijn plaats.

Je zegt dus best gewoon helemaal niets over iemands gewicht, want het doet er ook helemaal niet toe. We willen je het leven ook helemaal niet moeilijk maken hé, let gewoon een beetje op met wat je zegt tegen mensen en bedenk eens op welke manier je mensen zou kunnen kwetsen met bepaalde vragen, zogenaamde complimenten en vormen van kritiek. 

Jouw innerlijke criticus

Wanneer je zelf aan je onzekerheden werkt en bewust begint na te denken over oordelen die je zelf nog hebt, ga je ook milder kunnen zijn tegenover andere mensen. Dit helpt ook om zelf om te gaan met kritiek die je krijgt. Dit is natuurlijk ook iets dat je leert met ouder worden, kijk maar eens terug op een aantal jaar geleden of je tienerjaren.

Concreet: Wees je bewust dat kritiek niet altijd waar is, als je merkt dat het je heel hard raakt, kan je het gebruiken om even naar je eigen onzekerheden te kijken en je kan ook heel veel leren uit de kritiek die anderen geven. Als je wil leren omgaan met kritiek, onderzoek dan ook even je eigen oordelen. ❤️