#33 – Lana Bauwens

In aflevering 33 van de BOOST! podcast hebben we Lana Bauwens te gast van @heksendragensneakers. We hebben het over spiritualiteit, mindfulness en hoe zij hoop vond in een donkere periode. ✨

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw stories op Instagram (@getyourboost) ❤️   

aflevering #33 - SAMENVATTING

Wie is Lana?

Lana noemt zichzelf een spiritueel mentor die andere mensen begeleidt wanneer ze het moeilijk hebben. In tegenstelling tot een psycholoog, doet zij dit met een spirituele insteek en aan de hand van mindfulness. Ze schreef reeds haar eigen boek ‘Reset‘ over haar ervaring met darmkanker. Je kan ook haar eigen podcast ‘heksen dragen sneakers’ beluisteren op Spotify!

“Ik vergelijk het een beetje met een priester van vroeger, die misschien niet dezelfde filosofie heeft als iedereen, maar die mensen soms een andere kijk kan geven op de dingen.” 

Wat is spiritualiteit?

Spiritualiteit gaat vooral over geloven in iets dat groter is dan jezelf. Voor sommige mensen is dat bijvoorbeeld een connectie maken met mensen, maar het hoeft niets groot te zijn, het kan ook heel simpel blijven. Spiritualiteit gaat vooral over vertrouwen, in God of het Universum, alles kan. Hoe vertaalt zich dit dan concreet? In astrologie bijvoorbeeld, dat is nu heel populair, maar ook meditatie. Het gaat ook over je eigen intuïtie vertrouwen en vertrouwen in jezelf, dat je op het juiste pad zit. Spiritualiteit heeft ook alles te maken met liefde en liefdevolle energie.

Je kan dat wat zien als een spectrum, aan de ene kant heb je angst en aan de andere kant heb je liefde. Van zodra je je in angst of andere negativiteit bevindt, moet je eigenlijk weer in die liefdevolle energie geraken. We zijn dat vertrouwen een beetje kwijt geraakt gaandeweg en we hebben hier als mens ergens wel nood aan. We zijn in het algemeen op zoek naar een nieuwe vorm van spiritualiteit om een waardevolle invulling van ons leven te bieden. Alles om ons heen veranderd constant, behalve spiritualiteit, we grijpen hier voor nog steeds terug naar enorm oude boeken. Spiritualiteit is ook anders voor iedereen. Je zal ons nooit horen zeggen ‘dit is spiritualiteit’ want dit kan door iedereen helemaal anders ingevuld worden.

Lana is hier niet mee opgegroeid, ook al waren haar ouders wel enorm open-minded. Als kind had Lana altijd al een enorme connectie met de natuur (of het universum zoals zij het aanvoelde). Ze voelde dat er iets meer en groter was dan enkel hetgeen wat we kunnen zien en bewijzen. 

Terug één met je intuïtie

Lana voelde zich nooit thuis binnen de kerk, ook al werd ze wel zo opgevoed en is ze gedoopt. Na het lezen van het kinderboek ‘Volgelingen van Satan‘ ontdekte ze eindelijk iets wat bij haar paste, dat wat we nu zien als een nieuwe vorm van hekserij. Na deze ontdekking, wat zij zag als magie, begon ze zich meer en meer hier in te verdiepen. Ze leerde bij over Boeddhisme, yoga, … Waar ze spiritualiteit als maar meer begon te ontdekken, al van jongs af aan.

Als kind ben je een echt intuïtief wezen, hoe meer je deel wordt van de maatschappij, hoe meer negatieve gevoelens je eigenlijk aangeleerd krijgt. Je wordt geboren met alleen maar liefde, angst wordt je gaandeweg aangeleerd door de maatschappij en trauma’s. Spiritualiteit gaat hier eigenlijk om de connectie terug te krijgen met je lichaam, je ziel en je pure zelf. Dat wat de maatschappij jou juist probeert af te leren. 

Wil dat zeggen dat je dan gelukkiger bent als je spiritueel bent? Nee, maar spiritualiteit kan je wel tools geven om met verschillende trauma’s, pijn en leed om te leren gaan. Er is eigenlijk weinig ruimte in onze huidige maatschappij om hier mee om te leren gaan. Je ziet dit bijvoorbeeld ook bij kleine kindjes, wanneer de ouders zeggen dat ze niet mogen huilen of hun gevoelens mogen laten zien. Je krijgt dan al heel vroeg aangeleerd dat je gevoelens iets zijn dat je moet verstoppen. Ze krijgen dan ook niet aangeleerd om te kijken naar van waar hun gevoelens komen. Je kan je kind dan leren om samen eens te kijken waarom hij/zij zich zo voelt, hoe benoem je dat gevoel en van waar komt het?

Journaling is hier bijvoorbeeld ook een tool, het kan je helpen om je gevoelens om te kunnen zetten in woorden en te gaan kijken van waar dit verdriet komt. Dit krijgen de meeste mensen niet aangeleerd, het is daarom ook vaak beangstigend voor veel mensen omdat ze dit niet gewoon zijn. Hetzelfde geldt voor mediteren, mensen hebben soms schrik van mediteren omdat ze dan stil moeten staan bij dingen waar ze al lang niet meer naar geluisterd hebben en eigenlijk een beetje gedwongen worden om één te worden met hun gedachten en angsten. 

Maar hoe hard je er ook van weg wil lopen, je angsten en emoties zullen je altijd inhalen. Dit kan zich na een tijd uiten in fysieke problemen, angststoornissen en hechtingsproblemen, … 

Voor Lana in het ziekenhuis belande, wou ze niet luisteren naar de pijn, signalen die haar lichaam al lang aan het uitsturen was. Tot op het moment dat haar lichaam letterlijk stop zei. Je lichaam kan echt enorm veel dragen, en eigenlijk als je lichaam het signaal geeft, is het al te laat. Dan zijn er al een paar stappen en signalen aan vooraf gegaan waar je naar had moeten luisteren.

Mannelijke en vrouwelijke energie

Er heerst enorm veel mannelijke energie in de wereld op dit moment, het is niet zo dat het meer of minder aanwezig is, maar het wordt wel maatschappelijk aanvaard. We zijn allemaal in staat om die energie in balans te houden, maar onze huidige maatschappij stimuleert die mannelijke energie wel veel meer. Dat is de energie die vooral gericht is op presteren, terwijl vrouwelijke energie meer focust op luisteren naar je intuïtie. Deze energie heeft trouwens niets te maken je gender, we hebben allemaal beide energieën in ons zitten.

Je kan jouw energie gaan bekijken op vlak van je sterrenbeeld bijvoorbeeld, het ene sterrenbeeld heeft meer mannelijke energie en andere meer vrouwelijke energie. Als je daar wat dieper naar gaat kijken, zal je merken dat iedereen op zijn eigen manier met mannelijke en vrouwelijke energie om gaat en hier op verschillende manieren gebruik van maakt. 

Je kan ook verschillende energieën oproepen doormiddel van archetypes, wat heb je nodig op dit moment? Een goddess of warrior energie? 👑 Spiritualiteit is dan ook een tool om jezelf beter te leren kennen, het gaat niet alleen om alles wat buiten onszelf gebeurt. Lana is zelf geen fan van guru’s, ze zal wel boeken lezen en er naar luisteren om informatie te verkrijgen, maar niemand heeft dé waarheid. Je hebt enkel je eigen waarheid en dat is het belangrijkste.

Er is één wet die altijd telt: alles gaat altijd veranderen.

De vrouwelijke cyclus

De vrouwelijke cyclus is de basis van ons vrouw zijn en we houden hier eigenlijk nog veel te weinig rekening mee. Er zijn 4 fases in je cyclus, die kan je in delen in 4 seizoenen en we zouden hier eigenlijk meer naar moeten leven. Dat is ook een deel van spiritualiteit, omdat je meer leert in te tunen met jezelf en je lichaam. 

Het is al interessant om te weten van waar bepaalde signalen vanuit je lichaam komen, maar het is nog interessanter om rekening te houden met je cyclus en je leven daar wat meer naar in te richten.

De mannelijke cyclus is een dagcyclus van 24 uur, helemaal anders dan onze vrouwelijke cyclus, die veel langer duurt. De mannelijke cyclus is wel wat ons ‘normaal’ is en wat ons aangeleerd wordt. Als je meer connectie maakt met deze dingen, die door de maatschappij onderdrukt worden, ga je ook meer leren loslaten en minder de neiging hebben om de controle vast te houden.

Je hoeft jezelf en anderen ook niet in een vakje te steken. Het is veel waardevoller om jezelf te zien als veranderlijk en daar helpt spiritualiteit ook bij. We moeten blijkbaar als kind ook al weten wat we gaan worden later, maar dromen kunnen veranderen. Ook dat moeten we leren loslaten, je mag zelfs elke maand een andere droom hebben in plaats van als kind een beslissing te maken en daar de rest van je leven bij te blijven. Je bent niet één moment of periode in je leven, mensen zijn veranderlijk. Het is oké om van gedacht te veranderen. Lana werd ziek en haar leven is helemaal veranderd, dat gebeurt heel vaak. Veel meer dan dat we denken. 

Hoe leer je deze inzichten aan?

Lana heeft een platform waar ze onder andere coaching aanbiedt. De meeste mensen komen bij haar terecht op moeilijke momenten, omdat dat juist de momenten zijn waar mensen op zoek zijn naar iets groter zoals spiritualiteit. Ook toen zij zelf ziek was, heeft ze zo’n soort openbaring gehad. Ook al was ze toen al met spiritualiteit bezig, er was zeker een moment dat ze dacht dat ze het niet meer ging halen. De verbintenis met haar man gaf haar op dat moment enorm veel vertrouwen. Lana kan zelf niet 100% uitleggen wat er gebeurde, maar hij nam haar hand en ze voelde een intense verbintenis en gevoel van vertrouwen die haar hoop hebben gebracht.

Spiritualiteit is ook een stukje betekenis terug geven aan de mensen, vaak hebben we oogkleppen op en kunnen we die betekenis van het leven niet meer zien. Elke negatieve situatie heeft ook andere kanten, in elke situatie kan je eens kijken wat je er uit kan leren of gewoon al eens op een andere manier naar de situatie kijken. Daar zijn geen antwoorden op in de wetenschap of zelfs in de psychologie, maar soms heb je gewoon meer nodig dan dat. Er zijn tools die er voor zorgen dat je, ondanks de negatieve ervaringen, toch gelukkig verder kan leven.

Meditatie geeft je de connectie met jezelf terug

Ook hier biedt Lana een cursus rond aan, leer mediteren in 30 dagen. Er zijn verschillende soorten meditatie en vaak zeggen mensen dat dit niks voor hen is, maar er zit zeker iets voor jou bij. Mediteren moet je ook echt leren en de mensen die hier niet van in het begin heel goed in zijn, zijn vaak de mensen die meditatie het hardst nodig hebben. Eens ze dan doorzetten en er echt mee bezig zijn, zullen er veel blokkades en gedachten loskomen. Daarom is de cursus van Lana ook 30 dagen, zodat je het écht kan uitproberen.

Celien geeft aan dat veel mensen denken dat mediteren wat ‘geitewollen sokken’ is, daarom noemt Lana haar podcast ook ‘heksen dragen sneakers’ zodat mensen weten dat dit echt wel iets van deze tijd is. 😜

De oudere generatie ziet dit misschien nog eerder als iets zweverig, maar de jongere generatie vindt dit al eerder normaal. De drempel wordt inderdaad veel kleiner en we denken dat de nog jongere generatie hier nog meer voor open zal staan en eigenlijk de oudere generatie iets bij kan brengen.

Hoe heeft dit jouw leven veranderd?

Toen Lana darmkanker kreeg, was ze vooral bezig met wat andere mensen zouden kunnen denken of wat er mis kon gaan. Op het moment dat je dan in het ziekenhuis ligt, besef je dat al die mensen waar je bang was van hun reactie, er helemaal niet toe doen. Nu is ze hier totaal niet meer mee bezig en voelt ze zich enorm vrij. Het is natuurlijk jammer dat je eerst iets tragisch moet meemaken om zoiets te beseffen, stop giving a shit voor het te laat is! 

Door haar ziekte heeft ze dit beseft, nu ze gezond is kan ze hier dankbaar voor zijn, maar dat wil niet zeggen dat iedereen zoiets moét meemaken. Lana wil mensen inspireren om niet te wachten tot je zoiets meemaakt, maar nu al te gaan kiezen voor jezelf! Eigenlijk zou je elke dag moeten leven alsof je elk moment in het ziekenhuis kan belanden, ben je dan blij met het leven dat je geleid hebt? Als mens hebben we nog vaak het gevoel dat we nog tijd genoeg hebben.

Gudrun geeft aan dat ze vaak afspreken om iets te vieren nadat ze iets bereikt heeft, Lana haar antwoord hier op is om altijd te vieren aan het begin van een mijlpaal in plaats van als je het al bereikt hebt. En je hoeft geen reden te hebben om het leven te vieren. 😉

Dankbaarheid is mijn ecstasy. Als ik elke dag dankbaar kan zijn voor de dingen in mijn leven, geeft mij dat een krachtig gevoel en blijf ik in het moment. 

Niet alles in Lana’s leven is perfect, maar dankbaarheid en stilstaan bij de dingen die je hebt, zorgt er wel voor dat je meer in het moment leeft. De maatschappij leert je om altijd maar meer en beter te willen, je leeft van doel tot doel, maar we staan eigenlijk veel te weinig stil bij de weg er naartoe. 

We kennen het allemaal, het moment dat je leven zo goed voelt en je denkt meteen ‘wanneer gaat het mis?’. Een goede affirmatie hier voor is: ik ga hier niet in mee, ik vertrouw op iets groter dan mijzelf. Het leven gaat zoveel gemakkelijker wanneer je het gewoon allemaal op je af laat komen, de controle leert los te laten en er op vertrouwt dat alles altijd op zijn pootjes terecht komt. Het is heel moeilijk om af te leren dat je telkens van het slechtste uitgaat, spiritualiteit kan hier enorm bij helpen.

Je kan het een beetje vergelijken met een relatie, als je je partner een maand lang negeert dan zal die wel even van zich laten horen. Wanneer je een maand lang niet incheckt met jezelf, gaat niemand aan de alarmbel komen trekken. Je moet al enorm sterk in je schoenen staan om dit zelf aan te voelen, maar je lichaam geeft je zeker signalen. Het is niet zo dat je in 1, 2, 3 terug op je intuïtie leert vertrouwen. Je moet hier naartoe werken en oefenen, maar iedereen kan weer intunen met zichzelf. ❤️

De belangrijkste boodschap die Lana nog wil meegeven: doe wat goed voelt. Laat je niets wijsmaken door iemand, wat werkt voor de ene persoon werkt niet altijd voor iemand anders. Doe vooral wat goed voelt voor JOU.

Volg Lana:
Instagram
Spotify
Website