#9 – Sabine Peeters

In aflevering #9 ​spreken we met de fabulous , queen of bodypositivity, make-up artiste, journaliste en fashionlover met een selflove missie. We hebben het over haar strijd tegen de dieetcultuur en haar missie om iedereen een beetje liever te laten zijn voor zichzelf. Een mustlisten voor iedereen die ooit (eens of wel vaker) op dieet wil of wou gaan.

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost), elke week verloten wij een zalig cadeautje onder de leukste posts! 🎁 

aflevering #9 - SAMENVATTING

Wie is Sabine?

  • Make-upartist 
  • Journaliste
  • Auteur van ‘Make up’ en ‘Lief voor mijn lijf’
  • OG van bodypositivy en anti-diet in België
  • Wil op social media aandacht geven aan mental health 

Lief voor mijn lijf

Een journalist beschreef Sabine ooit als een ‘slasher’: een creatieve duizendpoot die graag make-uplooks uitdenkt maar ook graag schrijft en zich bezighoudt met de strijd voor een positiever zelfbeeld. In 2016 kwam het tweede boek van Sabine, ‘Lief voor mijn lijf’ uit. Het boek ontstond enerzijds uit de zin van Sabine om zich te uiten als ervaringsdeskundige op vlak van het strugglen met zelfbeeld en eetstoornissen en anderzijds uit een voelbare nood van jongeren in de huidige maatschappij aan een positief lichaamszelfbeeld, zelfliefde en zelfzorg. Sabine spreekt in haar boek vanuit haar gevoel en deelt deze ervaring met heel veel verschillende mensen. 

Kritische blik

Toen Sabine 14 jaar geleden begon als make-up arist, merkte ze heel hard dat zij in de mode- en beautywereld gezien werd als ‘de mollige, gezellige Sabine’. Wanneer zij zich meer begon te uiten tegen het stigmatiserende van de dieetcultuur en stereotypes, merkte ze wel dat dit niet altijd zo goed werd onthaald en dat sommige mensen afstand namen van haar. Haar kritische blik op deze zaken was enkele jaren een eenzame strijd maar krijgt nu (gelukkig) meer en meer steun.  

De bodypositivity ‘hype’

Het gevaar van de term ‘bodypositivity’ is dat deze momenteel voor vanalles en nog wat wordt gebruikt, waardoor het oorspronkelijke doel soms verloren gaat. Het wordt al bijna een hype, terwijl het gaat over het doorbreken van sociaal onrecht en discriminatie op verschillende niveaus. Het is dus belangrijk om de term met de juiste connotatie te gebruiken want het gebeurt nog dagelijks dat mensen gediscrimineerd worden omwille van hun uiterlijk. Bodypositivity is er dus op gericht om deze discriminatie te doorbreken. 

Ook vanuit de medische sector heerst de gedachte dat het verliezen van lichaamsgewicht vaak de oplossing is voor heel veel problemen, terwijl hierbij de mentale impact volledig wordt vergeten. De dieetcultuur is zo doordrongen in onze maatschappij dat diëten vanuit alle hoeken wordt gepusht: online, sociaal én vanuit medische professionals. Het is zeker niet gemakkelijk om hier als voller of zeer magere persoon tegen te vechten. Hoog tijd dus om te beseffen dat een dieet niét de oplossing is voor elk probleem (integendeel!). Streven naar de gezondste versie van jouw lichaam en leven, op mentaal én fysiek vlak, is het doel.

Anti-dieet

Gudrun, Celien en Sabine staan achter de term ‘anti-dieet’. Belangrijk om te weten is dat ze tegen diëten zijn maar niet tegen gezond eten. Dit is ook iets heel individueels, wat voor jouw lichaam gezond is, is het niet automatisch voor een ander.

“We zijn tegen diëten maar niet tegen gezond eten.”

 Een dieet is alles wat regels bevat en wat jou zegt wel of niet te eten, terwijl gezond leven net draait om ontdekken wat jouw lijf echt nodig heeft en luisteren naar jouw lijf. Voor diëters is dit iets moeilijk en vergt het tijd om dit (opnieuw) te leren. Voor veel mensen is het ook een ‘alles-of-niets’ verhaal: ofwel zeer strikt volgens een schema eten, ofwel alle remmen los, terwijl het geen zwart-wit verhaal hoeft te zijn en de voeling met je lichaam zo belangrijk is.

Health at every size

Belangrijk om te weten is dat niet het gewicht gelinkt is aan de gezondheid maar wel het bekende jojoën, het constant onder stress zetten van je lichaam door te diëten en dan weer veel te veel te eten. Deze afwisseling geeft net de problemen en gezondheidsproblemen: hoge bloeddruk, stressreacties, te hoog cortisollevel. Diëten is dus niet de oplossing maar blijkt vaak het probleem te zijn. 

Bovendien is de dieetcultuur een miljardenindustrie die graag een probleem creëert waarvoor zij dan met hun speciale programma of producten je kunnen verlossen. Wrong! Hoog tijd dat we komaf maken met deze vicieuze cirkel en ons lichaam met al zijn noden durven omarmen. Hoor je: ‘het is geen dieet, het is een levensstijl’? Run away.

Dieetindustrie

Sabine wilt ook heel graag in overleg gaan met beleidsmakers om de regels rond dieetproducten te verstrengen. Dieetproducten zijn overal te koop en kan je zonder kennis kopen zonder dat jouw leeftijd of achtergrond wordt gecontroleerd. Ook kan eenieder zonder diploma jou begeleiden of dingen verkopen. Dit is gevaarlijk voor je lichaam en kan enorme schade aanrichten op lange termijn. Al deze producten en hypes werken gewoon niet op lange termijn en zijn er op gericht om zoveel mogelijk winst te maken uit jouw onzekerheden, steeds opnieuw. Moesten ze werken, dan zouden ze niet meer bestaan. Sabine heeft zelf aan den lijve ondervonden hoe verslavend het kan zijn om aan een dieet te beginnen en heeft daardoor bijvoorbeeld blijvende problemen met haar darmen, om nog maar te zwijgen over de mentale impact waar zelden over wordt gesproken. Ze weet dus als geen ander hoe gemakkelijk het is om in de dieetval te lopen en wilt hier heel graag wetmatig iets aan veranderen. 

Bodyshaming

Commentaar geven over iemands gewicht, hoe subtiel ook, is not done. Thin privilege en fat shaming zijn echt een ding, en dit willen we graag uit de wereld helpen. Laat ons afspreken om nooit, never, jamais, commentaar te geven op iemands gewicht. Je weet immers nooit wat er speelt in iemands leven en hoe het komt dat een persoon er zo uit ziet. 

BOOST! wil graag een platform creeren waarin de stem tegen de dieetcultuur luid mag klinken en iedereen mag genieten van meer liefde voor zichzelf. 

Tot slot geeft Sabine nog graag deze toptip mee om liever voor je lichaam te zijn: sta in voeling met je lijf. Heb je meer of minder beweging nodig? Heb je meer rust of slaap nodig? Heb je echt honger of mentale honger en hoe kan je dit voeden? Luister naar de signalen van je lichaam en no matter what, behandel jezelf en je lijf met respect.