#16 – Afslankbrol

In aflevering 16 hebben we het over detox, teatox en andere ‘afslankbrol’. Je ziet het de laatste tijd steeds meer op social media: influencers drinken een detox thee en de kilo’s vliegen eraf. De waarheid? Wij leggen het je uit in deze podcast! Listen up, babe. 
 Wij zijn hier om jou te helpen een gezonde relatie op te bouwen met je voeding, lijf en mind op de lange termijn. Samen doorbreken we de dieetcirkel.

Klik hier voor jouw gratis download van de ‘10 secrets they never tell about dieting’ met 10 schokkende waarheden over diëten en ontdek waarom je beter nooit meer op dieet gaat.
Go get it, babe! 

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost), elke week verloten wij een zalig cadeautje onder de leukste posts! 🎁 

aflevering #16 - SAMENVATTING

Detox en sapjes: wat?

Wat is dat nu juist zo’n detox juice? Wel, dat is eigenlijk gewoon het sap van groenten dat door een centrifuge wordt gehaald, soms ook gemixt met fruit.  Jammer genoeg is er sprake van een groot verlies in voedingsstoffen, omdat er voornamelijk water uit de groenten en fruit wordt gehaald.  

Je bent vaak verplicht om enkel de sapjes te drinken gedurende een paar dagen, en niks anders daarbij te eten. Uiteraard ga je minder calorieën opnemen dan normaal met als logisch vervolg dat je gaat afslanken. Wat vaak ook gepaard gaat met de juices is het vermijden van koolhydraten. Nu zijn koolhydraten belangrijke voedingstoffen die je lichaam energie geven, ze houden vocht vast. Je vermijdt koolhydraten, je verliest vocht, je gaat even minder wegen, maar besef dat wanneer je terug koolhydraten gaat opnemen, al het vocht er gewoon terug bij komt.  

Voor- en na  

De dieetcultuur speelt enorm in op jouw gevoel van onzekerheid door het gebruiken van de bekende voor- en nafoto’s. Besef dat hier een enorme geldindustrie achter zit, die er op is gebrand om jou steeds opnieuw dieetproducten zoals sapjes te verkopen. Op die manier blijven ze zeker verdienen aan jouw onzekerheden. Ze gebruiken ook vaak slanke, knappe influencers om dat soort producten te promoten. Je denkt dan ‘wow, als ik die producten ook eet/drink, ga ik eruitzien als haar‘, maar vaak is de betreffende influencer van nature al heel slank en proberen ze de producten zelfs niet eens zelf uit. 

Ook het gebruik van goede reviews is een sterke vorm van marketing. Sta er eens bij stil dat er heel vaak enkel en alleen goede reviews over te vinden zijn. Want als jij die sapjes probeert en afvalt maar na een tijdje de kilo’s weer aankomt, ga jij dat hoogstwaarschijnlijk niet posten als negatieve review omdat je gaat denken dat het aan jezelf ligt. Celien en Gudrun hebben een tijdje geleden op hun sociale media gepolst of er ook mensen waren met negatieve ervaringen en hun inbox zat in een mum van tijd overvol.

“Mensen durven dat niet meer zeggen omdat ze dat beschouwen als persoonlijk falen, maar ik kan jou garanderen dat als iedereen die zo’n sapjesdieet volgt na 5 maanden een eerlijke review zou plaatsen, de reacties er al helemaal anders zouden uitzien.” 

Afslankthee: wat?

In de meeste afslankthees zit ‘Senna’, een gevaarlijk bestandsdeel. Als je in de apotheek Senna koopt, staat er in de bijsluiter dat je dat nooit langer dan 7 dagen mag gebruiken. Als je die termijn overschrijdt, kan dat héél nadelige gevolgen hebben voor je darmen. Nu is de verkoop van Senna in sommige landen zelfs verboden, jammer genoeg nog niet in België

“Om een of andere reden denkt iedereen dat als iets als voedingsmiddel of als afslankproduct verkocht wordt, ‘dat zal wel gecontroleerd zijn’, maar dat is niet waar. In België is daar nog geen regelgeving rond.”

In Nederland is er enkele jaren geleden een onderzoek gebeurd naar de ingrediënten van 100 afslankproducten. De resultaten waren op zijn minst shockerend. Meer dan 60% van die producten bevatten ingrediënten die niet op de ingrediëntenlijst stonden én die eigenlijk niet vrij verkocht mogen worden. Mensen gaan ervan uit dat alles gecontroleerd of getest wordt, maar dat is niet zo. Afslankproducten mag je, jammer genoeg, zomaar verkopen.

Gevolgen

Heel veel mensen hebben levenslang darmproblemen door te lang gebruik te maken van afslankproducten. Let er alsjeblieft goed mee op, je kan je lichaam ermee uitdrogen want je geraakt geconstipeerd en je verliest veel vocht. Eigenlijk ben je in plaats van afgeslankt gewoon uitgedroogd. Nog een belangrijk punt waar we niet bij stilstaan, is wanneer je last hebt van buikloop sommige medicamenten niet meer zo goed kunnen werken, denk maar aan de anticonceptiepil. Wees dus zeer voorzichtig en vermijd deze afslankbrol. 

Conclusie

Wil jij als tachtigjarige op een leven terugkijken waarin je allerlei sapjes hebt geprobeerd en dure diëten hebt gevolgd? Als het antwoord ‘ja’ is en jij daar gelukkig van wordt, moet jij dat zeker doen. Celien en Gudrun willen niemand verbieden om iets te doen, zij willen vooral dat iedereen gelukkig is en op lange termijn gezonde gewoontes kweekt. Ga respectvol om met je lijf, that’s all we want.