#29 – Evi Hanssen

In aflevering 29 van de BOOST! podcast spreken we met de bekende presentatrice Evi Hanssen. Evi laat hierbij weten dat ook haar ideaalbeeld sterk werd beïnvloed door het gebruik van Social Media. Ze geeft inzicht in de diëten die ze volgde (zonder succes weliswaar 😉) en deelt enkele cruciale levenslessen zoals meer dat je moet afstappen van “iets willen bereiken”. “Dit is immers een emmer die je nooit kan vullen.” AMEN! 🙏

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw stories op Instagram (@getyourboost) ❤️   

aflevering #29 - SAMENVATTING

De shift van televisie naar een meer schrijvend bestaan

Vandaag ontvangen we met enorm veel plezier: Evi Hanssen. Evi Hanssen ken je waarschijnlijk als presentatrice van de programma’s ‘Expeditie Robinson’ en ‘mijn Pop-uprestaurant’ of als deelneemster van ‘De mol’ in 2019. Evi startte haar carrière in 2001 bij TMV en werkt tot op vandaag nog steeds voor de media. Wel heeft ze een kleine shift gemaakt en besloten om enkel nog programma’s te presenteren die haar nauw aan het hart liggen. Hierdoor houdt ze meer tijd over om te schrijven, een oude passie van Evi die ze terug meer wil beoefenen. Vandaag de dag schrijft Evi colums van Billie in het magazine van het Nieuwsblad.

Afstappen van ‘iets bereiken’

Op haar 42-jarige leeftijd kan Evi Hanssen zeggen dat ze al heel wat zaken heeft bereikt. Ze droomde er als tiener van om op een podium te staan, te dansen en te zingen. Mission acccomplished! Maar ook al van kinds af aan had Evi een zeer duidelijke mening over hoe mensen met elkaar kunnen omgaan, hoe ze voor elkaar en voor zichzelf zou moeten zorgen. En dit kwam helaas niet tot uiting in haar voormalige job bij de televisie. Vandaar dat ze enkele jaren geleden besloot om ook meer aanwezig te zijn op Social Media: een plek waar ze kan tonen wie Evi Hanssen is.

En door te tonen wie Evi Hanssen daadwerkelijk is, heeft ze het gevoel een steentje te verleggen. Want door bepaalde zaken bespreekbaar te maken en te tonen, creëer je een gevoel van samenhorigheid. Mensen herkennen bepaalde issues en problemen en hebben niet meer het gevoel er alleen voor te staan.

Wanneer Celien haar vraagt wat ze nog allemaal wilt ‘bereiken’ op vlak van Social Media antwoordt Evi duidelijk dat ze is afgestapt van iets te willen ‘bereiken’. Volgens haar is dit een emmer die je niet kan vullen en steeds halfvol blijft. Je werkt gedurende een lange periode naar iets toe, maar wanneer je dan eindelijk dat punt hebt bereikt, zijn er weer heel wat nieuwe zaken die je wilt nastreven en is opnieuw de emmer halfvol. Dit zorgt ervoor dat je je geluk uitstelt en verplaatst. ‘Blijf niet wachten, wordt nu gelukkig!

‘Ook mijn ideaalbeeld werd vervormd door Social Media’

Evi kan enorm hard op haar fans rekenen tijdens haar aanwezigheid op Social Media. Zo krijgt ze heel veel steun en lof door gewoon zichzelf te zijn en haar eigen ding te doen. Ze merkt dat mensen bepaalde zaken herkennen en zich hierdoor niet meer alleen voelen. Dit doet haar deugd!

Echter merkt Evi wel dat haar grote aanwezigheid op Social Media ook een impact heeft op haarzelf. Zo was haar zelfbeeld en ideaalbeeld bijvoorbeeld heel hard afhankelijk van de zaken die ze zag passeren op Instagram. Je ziet immers heel wat foto’s van vrienden en familie die waarheidsgetrouw zijn, maar je ziet daartussen ook heel wat foto’s van influencers. En ondanks het feit dat deze influencers vaak filters gebruiken, hebben we dit zelf niet door. Onze hersenen kunnen dit niet aan en verwerken alle informatie als waar en oprecht waardoor ons ideaalbeeld wijzigt en we zaken nastreven die er niet zijn.

Het huidige ideaalbeeld dat mensen, vrouwen hebben van zichzelf zorgt ervoor dat de aanvragen naar plastische chirurgie enorm stijgen doorheen de laatste jaren. Ook Evi had ooit een afspraak ingepland, maar heeft deze vervolgens weer gecanceld. Evi is geen tegenstander, absoluut niet, maar ze vindt het wel jammer da heel wat mensen zichzelf momenteel veranderen door het ideaalbeeld dat hen wordt opgelegd door de maatschappij en niet omdat ze dit zelf graag willen.

Het heeft mij 42 jaar geduurd om te stoppen met diëten

Al van kinds af aan kreeg Evi heel wat zaken mee omtrent diëten. Calorieën tellen en zo weinig mogelijk eten waren hierbij haar dagelijkse bezigheid. En dit kwam voornamelijk doordat ze drie klasgenootjes had die leden aan een eetstoornis, anorexia. Evi had hierdoor ook een volledig ander beeld van een perfect lichaam. Zo kreeg ze regelmatig te horen dat haar lichaam ‘perfect’ was, maar was dit voor haar niet voldoende. Pas wanneer Evi te horen kreeg dat haar lichaam ‘te dun’ was en dat ze meer moest eten, was ze tevreden. Dit was voor haar perfectie.  

Naast het tellen van calorieën en weinig eten heeft Evi ook andere diëten gevolgd zoals onder andere het nemen van eiwit shakes en het ketodieet. Voornamelijk dit laatste viel haar zwaar. Ze voelde al snel dat haar lichaam hier niet aan wou wennen en kreeg bovendien een slechte adem. Dit specifieke dieet heeft ze dus niet lang volgehouden en besefte al snel dat ze terug meer moest luisteren naar haar lichaam.  

Volgens Evi is het allemaal niet zo moeilijk (luisteren naar je eigen lichaam), maar mensen maken het zichzelf vaak moeilijk en staan zichzelf in de weg. Akkoord! Het is inderdaad gemakkelijk om te zeggen dat je niet afvalt omwille van een specifiek dieet. Je kan hierbij het dieet zelf de schuld geven. Luisteren naar je lichaam is een heel ander gegeven. Dit is vaak een langdurig proces wat het moeilijk maakt. Maar Evi vindt dat we de de moeilijke weg moeten nemen. Diëten leidt niet naar succes of gelukkig zijn. Het geluk zit hem in andere dingen.

Mijn goede voornemen: stoppen met alcohol.

Het leven van Evi veranderde volkomen wanneer ze een jaar en half geleden besloot om geen alcohol meer te drinken. Dit was haar goede voornemen voor het nieuwe jaar. In eerste instantie was het een verbod en legde ze zichzelf op dat ze geen alcohol meer mocht drinken. Echter later werkte ze naar het punt toe waarbij de keuze volledig bij zichzelf lag. Hierbij had Evi de volledige controle om te beslissen, er waren geen restricties.  Momenteel kiest Evi nog steeds bewust om geen alcohol te drinken, maar enkel en alleen omdat ze zichzelf hierdoor beter voelt. Het is dus geen verbod dat ze zichzelf oplegt.

Hetzelfde geldt voor mensen die diëten. Mensen eten geen chips omdat ze zichzelf dat opleggen, omdat ze niet mogen. Maar dit zou een eigen keuze moeten zijn. Mensen zouden moeten weten dat ze chips mogen eten wanneer ze er zin in hebben en moeten dit dus ook regelmatig eens doen. Wanneer je jezelf zware restricties oplegt ga je ervoor zorgen dat je juist meer zin krijgt.  Chips is geen voedzaam product dus ondank het feit dat we dit mogen eten, zullen we ook vaak beslissen om het niet te doen. De beslissing moet bij onszelf liggen. Door jezelf de volwaardige toestemming te geven dat je alles mag eten, ga je al sneller verschillende categorieën eten (“gewoon” eten) waardoor je verzadiging beter werkt.  

De angst voor intuïtief eten.

Mensen zijn vaak zeer angstig wanneer ze starten met intuïtief eten omdat ze bepaalde zaken moeten leren loslaten en geen strikte regels meer kunnen volgen (zoals dit vaak bij andere diëten geldt). Het is effectief mogelijk dat je in eerste instantie bijkomt, maar je lichaam is slim en weet wat het nodig heeft dus zorg dat je hiernaar luistert! Na verloop zal je zien dat ook veel mensen afvallen omdat ze hun lichaam beter leren kennen. Ze beseffen wanneer ze wel en geen honger hebben, ze leren omgaan met hun emoties etc.

Een booschap van Evi Hanssen.

Een allerlaatste boodschap die Evi wilt meegeven is het volgende: ‘Weet dat je nooit de top van uwen imaginaire berg zal bereiken”, “Je zal hem bereiken, maar het pas beseffen wanneer je terug beneden bent en onderaan de berg staat.”