#32 – Romy Schlimbach

Deze week spreken we in aflevering 32 van de BOOST! podcast met Romy Schlimbach over eetstoornissen, het leven als model, je kind op dieet zetten en nog zoveel meer. Romy strijdt voor gelijkheid voor dikke vrouwen en inspireert dagelijks duizenden vrouwen via Instagram. 

Download hier je gratis Confidence Crash Course!

PS: vergeet ons zeker niet te sharen in jouw instagramstory (@getyourboost) ❤️    

aflevering #32 - SAMENVATTING

Vandaag hebben we Romy Schlimbach van @romycurvy te gast. Romy is een plus size model en zet zich in voor de gelijkwaardigheid van dikke mensen. Haar passie is ontstaan doordat ze andere plus size modellen beginnen volgen is, maar die bleken vaak in Amerika te zitten. Zij wou het rolmodel zijn dat ze zelf zocht. 

Dik = normaal

Zelf is ze ook vaak gediscrimineerd om haar gewicht, dat is iets waar Romy zich tegen wil verzetten. Wanneer ze zich in de fitness ging inschrijven, omdat ze aan haar conditie wou werken, vroegen ze haar hoeveel gewicht ze wou komen verliezen. Daardoor wordt de drempel voor dikke vrouwen (en mannen) nog hoger om hier aan te beginnen. Gudrun vraagt meteen hoe het komt dat ze zichzelf dik noemt, wij krijgen vaak negatieve opmerkingen wanneer we dit woord gebruiken hoewel wij dit ook zien als een neutraal woord. Romy vindt het ook enorm belangrijk om het woord ‘dik’ weer neutraal te maken, zo komen we elke dag dichter bij het normaliseren van een normaal en beschrijvend woord. Het is de maatschappij dat hier een negatieve connotatie aan gaf. 

Romy was erg onzeker wanneer ze in haar puberteit zat, ze noemt het zelf ‘een obsessie met het ideaalbeeld’. Ze probeerde dit dan ook echt na te streven door minder te eten en obsessief te beginnen sporten in de hoop dat ze een ‘perfect’ lichaam zou krijgen. Ze was extreem ongelukkig deze periode en ontwikkelde ook een eetstoornis waar ze ruim 8 jaar mee heeft geworsteld en daar was eigenlijk enorm weinig begrip voor omdat het niet zichtbaar was. Romy had boulimie en had eerder een gemiddeld gewicht dat later evolueerde tot overgewicht. Een eetstoornis wordt in onze maatschappij bijna alleen maar erkend wanneer je heel mager bent en dat is natuurlijk niet altijd het geval. Er zijn zo veel mensen die heel gezond lijken, maar die welk na elke maaltijd boven het toilet hangen. Gudrun bevestigt dit met haar eigen verhaal. Er is heel weinig begrip voor, niet enkel bij je dichte omgeving, maar ook bij artsen. Romy was amper 10 jaar toen ze een eetstoornis ontwikkelde, zelf had ze dit pas door op haar 12 jaar. Haar eigen ouders wisten dit pas wanneer ze 16 (!) jaar oud was. De moeder van een vriendin en de school hebben toen aan de alarmbel getrokken.

Hoe ben je uit je eetstoornis geraakt?

Door te beseffen dat je niet gelukkiger wordt van dun te zijn, je gewicht bepaalt je geluk niet. Er zijn zoveel andere factoren die dit wel bepalen en die je kan aanpakken of hulp voor kan vragen. Dat is ook de boodschap die ze wil delen met haar volgers: vraag hulp. Het is heel moeilijk om alleen uit een negatieve plek te komen. Romy vertelt dat ze nu heel veel meer zelfvertrouwen heeft dan een aantal jaar geleden, toen haar gewicht wel lager lag. Zelfvertrouwen put je niet uit je lichaam, maar wel uit leuke momenten, vrienden, dingen die je doet voor jezelf, … Gudrun beaamt dit. Het enige wat zij had in het middelbaar was haar eetstoornis, ze heeft hier dus geen vrienden gemaakt of leuke dingen meegemaakt. Haar leven stond letterlijk op pauze en dat is tijd die ze niet meer terug krijgt. Dat is ook de reden waarom Gudrun hier veel over wil praten. Er zijn nog te veel mensen die denken ‘maar als ik dun ben dan….’. Romy vult nog aan met het besef dat niemand jouw gewicht zal benoemen op je begrafenis, je bent zoveel meer dan een lichaam. Door niet actief deel te nemen aan gezellige momenten, omdat je bang bent om bij te komen, sluit je jezelf enorm af van de mensen die je graag zien. Wat als je oudere bent en terug kijkt op je leven? Zijn het dan de momenten dat je eten aan het afwegen was, de momenten die jou gelukkig gemaakt hebben? Waarschijnlijk niet. 

Plus size model

Een ander plus size model had Romy gecontacteerd om haar ook in te schrijven in een agency om plus size model te zijn. Romy is naar de casting gegaan en het weekend er na kreeg ze al een contract aangeboden. Onlangs deed ze opdrachten voor House of Bilocca, een plus size winkel die verschillende merken aanbiedt zoals Tommy Hilfiger, Calvin Klein, … Voor de rest doet ze ook vaak opdrachten voor lingeriemerken. Veel mensen denken dat ze model moeten worden om meer zelfvertrouwen te krijgen, maar de modellenwereld is heel hard dus je moet eigenlijk best al sterk in je schoenen staan. Romy zegt zelf dat ze op sommige vlakken zelfs minder zelfzeker is geworden door haar modellen carrière. Je wordt vaak wel geconfronteerd met mindere kantjes of flaws. Gelukkig wordt er nu wel al veel minder Photoshop gebruikt tegenover vroeger, maar ook dat hangt af van merk tot merk natuurlijk. Ook in de plus size modellen-wereld worden er nog steeds ongepaste opmerkingen gemaakt, Romy was zelfs eens ’te plus size’ hoewel ze een plus size model is. 

Negativiteit

Er zijn enorm veel volgers die zelfvertrouwen putten uit Romy’s content op Instagram, daar doet ze het dan ook 100% voor. De negatieve berichtjes of commentaar in de modellenwereld wegen hier gelukkig niet tegenop. Romy krijgt niet heel veel ‘haat’, maar de inhoud is soms wel heel heftig. Romy reageert niet altijd op deze berichten, hier wil ze haar energie ook niet in steken. Bij sommige mensen zie je dat je wel nog een gesprek kan aangaan, dan probeert ze wel te achterhalen waarom ze negatieve commentaar sturen naar mensen die ze niet kennen. Er zijn mensen met maatje 36 die nooit sporten en elke dag naar de McDonalds gaan, maar die krijgen dan geen reacties. Surprise: er zijn ook dikkere vrouwen die wel sporten en gezond leven. 

Ga jij minder snel naar de dokter omdat je bang bent om veroordeeld te worden? Romy bevestigt. Ze heeft laatst nog een mindere ervaring gehad bij de dokter, omdat hij niet geloofde dat ze een lage hartslag had. Celien vertelt het verhaal van haar schoonzus die bij de dokter was op een moment dat ze 3 kilo was bijgekomen. Haar schoonzus sport heel veel, leeft gebalanceerd en gezond dus gelukkig kon ze hier wel goed op antwoorden. Je kan echt niet oordelen over iemand’s gezondheid door enkel en alleen te kijken naar het gewicht. Er zijn nog enorm veel factoren die je er bij moet nemen om te kijken of iemand gezond is. Het is enorm jammer dat er nog zoveel verhalen zijn van mensen die niet meer naar de dokter willen omdat ze niet serieus worden genomen op basis van hun klachten en meteen op hun gewicht beoordeeld worden. Er is al zo veel onderzoek gedaan, zijn dokters dan niet mee met de wetenschap?

Anti-diet = obsesitas promoten?

Wij promoten geen obesitas, we promoten wel een gezonde levensstijl en die kan je hebben of je nu dik of dun bent. Stigmatiseren en pesten werkt niet. Diëten werkt niet. Het is juist door je mindset aan te passen dat je zelfzekerder zal worden en daardoor ga je ook meer in staat zijn om meer te gaan bewegen en betere voedingskeuzes te maken. Wat werkt wel? Je lichaam de liefde geven die het verdient. Als je negatieve commentaar krijgt, ga je je vaak schamen en juist ook zo beginnen denken over jezelf. Romy durfde vroeger niet eten waar andere mensen bij waren. Ze at dus overdag niks en kreeg ’s avonds enorme eetbuiten. Ze schaamde zich enorm en at ook om emotionele redenen. 

Wanneer je een dikker persoon in de fitness ziet, denk dan ‘wat goed, die zorgt voor zijn of haar lijf’ of je ziet campagnes met plus size modellen, weet dan dat dit veel representatiever is dan iemand met een maatje 36. De gemiddelde vrouw heeft maatje 42. De reactie’s op dit soort campagnes zijn vaak enorm negatief en daardoor beseffen we ook dat er nog heel veel werk aan de winkel is. We willen dan ook duidelijk maken dat je niet alleen gezond kan zijn op elk gewicht, maar ook ongezond op elk gewicht. Het is belangrijk om altijd te kijken naar het waarom. Waarom eet iemand zijn of haar gevoelens weg? Het is zo belangrijk om hier over te praten. Er zijn natuurlijk ook nog maatschappelijke problemen zoals het feit dat ongezonde voeding goedkoper is dan gezonde voeding. Gudrun heeft dit ook gezien in haar opleiding psychologie. Dat is gewoon zo en ook dat moet aangepakt worden, daar zijn we ons ook van bewust. Daar is heel weinig begrip voor van andere mensen en de maatschappij, die zelf wel voor deze prijzen kiest.

Als kind op dieet

Het zou ook al veel vroeger aangeleerd moeten worden dat je jezelf graag kan en mag zien, dat het leuk is om te sporten in plaats van dat het een straf is en dat gezond eten leuk en creatief kan zijn en niet saai hoeft te zijn. Je kind op dieet zetten is hier echt niet de oplossing want je kind kan hier niks aan doen. Dan is er iets mis met de gezinssituatie. Door je kind dan op dieet te zetten, krijgt het kind al meteen een negatief idee over gewicht en voeding mee. Natuurlijk is het moeilijker om een kind aan te leren om zichzelf graag te zien en te leren hoe hij of zij een gezonde levensstijl en mindset kan aanhouden. Romy hoorde als kind bijvoorbeeld vaak dat ze haar buik moest inhouden, dat zorgt er natuurlijk voor dat je deze ‘regeltjes’ meeneemt voor de rest van je leven. Net zoals dat je als kind verplicht wordt om je bord leeg te eten. Dat zien we vaak terugkomen, ook bij Romy. Haar broer of zus kregen bijvoorbeeld ook meer koekjes als haar. Romy’s mama en oma maakten zich al vroeg zorgen over haar omdat ze bang waren dat ze later geen man of een goede job ging kunnen vinden. Dat was later dan ook haar grootste angst, om alleen te eindigen omdat ze dik is. Dit zijn gedachten die je aangepraat zijn en het is zo moeilijk om die los te laten, maar Romy bewijst het tegendeel. Ze heeft hier aan gewerkt en deze gedachte losgelaten en heeft nu een schat van een partner. Als vrouw moet je niet enkel knap zijn, elke vrouw is waardevol en verdient liefde. 

Dromen

Romy is bezig met de opstart om een boek te schrijven, op lange termijn wil ze graag een plus size kledingmerk lanceren. Ze merkt toch dat er nog niet genoeg representatie is en ze wil echt een merk op de markt brengen dat rekening houdt met elk lijf en alle maten. 

@romycurvy is zeker een volgtip op Instagram!